Ons stadsdorp heeft al ruim 10 jaar veel overlast van de bouw van de Metro Noord-Zuidlijn, is daardoor lange tijd fysiek gesplitst, zeker voor ouderen.

  1. Het stadsdorp kent een grote variatie aan type bewoners om daar een goed zicht op te krijgen zou ik moeten kunnen beschikken over recente geografische gegevens, vooralsnog ontbreken mij die. Als indicatie voor het aantal ouderen gebruik ik nu maar even mijn ervaring van de afgelopen 6 algemene stadsdorp bijeenkomsten waar, van de 80 gasten, zo’n 80% ouder dan 60 jaar lijkt. Ik schat dat er in het Stadsdorp 25 % van de bewoners ouder dan 60 jaar is. Het woning aanbod is zeer gevarieerd. Er is veel particulier woning bezit, appartementen  maar ook sociale woningbouw . De meeste woningen zijn voor 1900 gebouwd waaronder zo’n 5 tal hofjes.   In ons stadsdorp zijn 4 middelgrote supermarkten (waarvan 2 ecologische) en 1 kleinere. Verder zijn, op de apotheek, kantoorboekhandel, bakker en de banketbakker na vrijwel alle winkels op de toerist afgestemd. Er zijn 2 grote en zo’n 10 middelgrote en een onoverzichtelijk aantal kleinere hotels en RB&B’s. Het horeca aanbod is groot; ik schat zo’n 20 cafés, 5 espresso/koffieshops, 2 snackbars,  15 kleinere en 3 grotere restaurants.   

  2. Ouderen wonen zeer verspreid door de buurt , in de moderne woonblokken aan de Weteringschans hoek Vijzelgracht en aan het Eerste Weteringplantsoen en ook op wat van de hofjes. De ontmoetingsplek voor ouderen is de 55+ sociëteit “Tweede Uitleg” aan de Nieuwe Looierstraat 29 en bij mooi weer in het Eerste Weteringplantsoen .