Het gebied Haarlemmerbuurt ligt tussen de Noord Jordaan, westelijke grachtengordel en de westelijke eilanden. Het wordt begrensd door de Brouwersgracht, Singelgracht, Zoutkeetsgracht, Westerdokseiland, Westerdokskade en het Singel.

Ik heb gekozen voor het zuidoostelijke stuk van de Haarlemmerbuurt, ik heb van de westelijke eilanden alleen het Hendrik Jonkerplein meegenomen vanwege buurthuis Reel.

De bewoners zijn overwegend witte Nederlanders. In de buurt is een mix van koopwoningen, sociale huurwoningen en huurwoningen in het midden en hoger segment. Er is een hoog percentage eenpersoonshuishoudens.
Er zijn zijn veel woonhuizen, maar ook heel veel winkels, restaurants en café's, die laatste met name aan de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk.

Aan de Vinkenstraat 185 ligt verpleeghuis De Rietvinck: https://www.amstelring.nl/derietvinck Dit is een goede vindplaats om ouderen te ontmoeten.

Aan het Hendrik Jonkerplein tegenover café ‘t Blaauwhooft ligt activiteitencentrum Reel: http://www.dock.nl/locaties/tussen-de-bogen/ Ook dit is een goede locatie om 70+ers te vinden, er zijn diverse activiteiten voor ouderen.

En verder zijn de supermarkten aan het Haarlemmerplein en de Haarlemmerdijk plekken waar ook ouderen hun boodschappen doen. Aan het Haarlemmerplein ligt een complex met WIBO woningen; dat zijn aangepaste woningen, bedoeld voor ouderen met een zorgindicatie.